Attention Mölndal har med stort intresse tagit del av Utredning av Centralt finansierade särskilda undervisningsgrupper och behovet av resursskola 2021–2022, som behandlar för oss mycket viktiga frågor. Med förslaget om att starta en resursskola ser vi kommunens vilja att genomföra förändring för de mest utsatta eleverna.

Attention är positiva till att kommunen överväger att starta en resursskola, men ställer sig frågande till hur dessa 20 platser ska räcka till. Vi efterfrågar ett tillräckligt antal platser för alla de elever som är i behov av särskilt stöd för att barn och unga inte ska behöva gå miste om sin utbildning eller sakna ett socialt sammanhang på grund av sin funktionsnedsättning.

Vi delar utredningens analys av urvalsprocessen och att det finns ett behov av en verksamhet som kan möta elever med olika behov och förutsättningar. Med det sagt vill vi betona vikten av att inte lägga ner en verksamhet som fungerar. För de elever med AST som idag går i Centralt Finansierade Särskild Undervisningsgrupp (CFSU), och som på grund av sin funktionsnedsättning behöver långsiktighet och förutsägbarhet ser vi ett behov av att CFSU finns kvar tills de gått ut grundskolan. Vi ser också ett behov av att CFSU finns kvar tills dess att det på varje skola finns SU-grupper med kompetens att ta hand om elever med AST.

I det fortsatta arbetet efterfrågar Attention att en ordentlig satsning på kompetensutveckling, resurser och lokaler görs med ett tydligt fokus på hur elever med NPF påverkas.